keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Hyvinvointi suurennuslasin alla

Huhhuh, nyt meillä alkaa olla valmista! Toimiston ja nettisivujen ilme uudistui pienen "kasvojenkohotuksen" myötä ja uusin logoin varustetut työpaidat ovat löytäneet kaapista jokaisen työmyyrämme käyttöön. Ainakin meistä uusi ilme on tuonut mukavaa piristystä ja nimikylttimme ulkona hohtaa mukavasti yhdessä syksyisen ruskan kanssa.

Kaiken kiireen j hoppuamisen keskellä on toisinaan vaikea löytää aikaa hengähtämiselle. Sitä kun ei toisinaan millään malttaisi vain olla paikallaan, kun töissä olisi vaikka mitä tekemistä ja ulkonakin olisi sienestettävää ja haravoitavaa ja kesämökkikin pitäisi laittaa talviteloille. Pari kuukautta kesälomasta ja niin sitä vaan jo haikaillaan uutta lomaa, kun on huhkittu itsensä piippuun jo ennen ensimmäisiä pikkujouluja. Onneksi en nyt puhu meidän tiimistämme. Meillä nimittäin virtaa riittää niin, että se meinaa tursuta ovista ja ikkunoista! ;)

Tehokkuus on nykyaikaa. Kiireisiä, montaa asiaa samaan aikaan suorittavia ihmisiä pidetään aikaansaavina. Mutta mikä on todella totuus? Onko tällainen joka paikkaan höntyävä ihminen oikeasti tehokas, vai onko kalenterissa vain liian paljon merkintöjä, joiden rastimiseen kaikki aika kuluu? Kuinka kauan ihminen jaksaa sykkiä 110% teholla, jos vapaa-aikaa ei juuri ole tai sekin kuluu paikasta toiseen sinkoillessa? Lapsia kiikutetaan työpäivän jälkeen harrastuksiin, siivotaan, hoidetaan asioita. Iltapalan jälkeen tehdään vielä hieman työasioita tabletilla. Sänkyyn hipsitään hampaiden pesun jälkeen puhelin kourassa ja luetaan vielä työsähköpostit. Ja stressataan hieman tulevaa kiireistä viikkoa ja kaikkia niitä asioista, mitä pitäisi tehdä. Välillä mielessä vilahtaa lausahdus: "Olisipa jo viikonloppu!" Aamulla aivot yritetään käynnistää pannullisella kahvia ja päivä alkaa tukkaputkella juoksemisella heti tämän kahvipannullisen jälkeen. Päivän päätteeksi toinen uuvahtaa sohvalle ja makaa liikkumattomana koko illan, kun taas toinen jatkaa painamista ja säntää cardio-tunnille nostamaan jo valmiiksi korkealla olevaa sykettään vielä ylemmäs.

Tässä Maria Ahokkaan ottamassa kuvassa ei kiireestä ole tietoakaan!


Hektinen elämä kuitenkin alkaa näkyä ennemmin tai myöhemmin. Sitä saattaa jaksaa painaa hyvinkin kauan kalenteri toisessa ja puhelin toisessa kädessä, mutta pikkuhiljaa keho alkaa viestiä, että nyt on menty liian pitkälle. Kymmenen tunnin yöunetkaan eivät enää riitä ja aamulla väsyttää. Lenkkipolulla jalat painavat kuin synti. Mieli tekisi syödä makeaa ja rasvaista. Pienetkin asiat ärsyttävät ja töissä pinna kiristyy, koska skanneri on niin hidas. Aina eivät edes nämä merkit saa hidastamaan tahtia ja stressiä aletaan miettiä todellisena syynä vasta, kun keho vetää aivan juntturaan sydämessä muljuaa ja töiden jälkeen ei enää muuta voi kuin kaatua sänkyyn Fazerin sinisen kanssa.

Stressistä olisi kuitenkin hyvä ottaa niskalenkki paljon aiemmin, ennen kuin se pääsee tuohon kohtaan, jossa noustaan kahvin voimalla ylös ja käydään Fazerin voimalla unille. Yksi keino palautumisen tarpeen arvioimiseen ja stressin tunnistamiseen on Firstbeat-hyvinvointianalyysi. Kaksi anturia vartalon etupuolelle kolmeksi vuorokaudeksi ja saamme uskomattoman tarkkaa tietoa siitä, miten fyysisesti voimme. Firstbeat perustuu mitattuun sykevälivaihteluun ja auttaa ymmärtämään, mitkä ovat arjen stressitekijöitä. Mittaus myös kertoo, mitkä asiat tuovat arkeen lisää voimavaroja ja auttavat palautumaan. Näppärää! 



Toteutimme vastikään Firstbeat-mittaukset työporukallamme ja osa teetti mittaukset myös läheisilleen. Oli kiinnostavaa nähdä, mitkä kaikki asiat aiheuttivat punaisena vilkkuvan stressimylläkän ja mitkä asiat saivat mittaukselta peukutuksen palauttavina ja voimavaroja lisäävinä. Yksi meistä palautui koulutuksessa istuessaan, toinen neuloessaan. Itselläni palautumista tapahtui leipoessa, joten olen siitä asti täyttänyt pakastinta vielä entistäkin ahkerammin erilaisilla vierasvaroilla ja vehnäsillä. Olipa joku tainnut palautua sisustuslehtienkin lueskelun aikana ja näin pystynyt perustelemaan aviomiehelleen lehtien kestotilauksen tärkeyttä.




Mittauksesta hyötyy jokainen, oli sitten kyseessä toimistotyöläinen, aktiiviliikkuja, painonpudottaja tai vaikka eläkeläinen... Mittaus sopii lähes jokaiselle ihmiselle, joka haluaa saada tietoa hyvinvoinnistaan. Hyvinvointianalyysi ei nimittäin suinkaan ole pelkästään stressin arvioinnin työkalu, vaan analyysin avulla saa kattavasti tietoa yleisestä hyvinvoinnistaan, päivittäisestä aktiivisuudesta ja energiankulutuksesta, kuntotasosta ja treenikertojen harjoitusvaikutuksista.

Miten sinä pidät huolta hyvinvoinnistasi ja ehkäiset stressitasojen nousemisen? 

Hyvinvointiterveisin,
Eveliina


PS. Syystarjouksena yksilöllinen Firsbeat-mittaus 129e! (normaalisti 145e) ja parimittaus 220e 
Jos kiinnostuit, ota yhteyttä: eveliina.rauhansalo@fysiomuurame.fi Meiltä myös mittaukset ryhmille!









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti