keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Löydä syy liikkua!


Jokainen on varmasti kuullut fraasin: ihminen on luotu liikkumaan. Ja näinhän asia kiistattomasti onkin! Olemme saaneet evoluutioarvonnassa suorastaan loistavat pelimerkit, mikä on mahdollistanut nousumme nykyiseen asemaan, Vai pitäisikö sanoa: asentoon. Selkäranka on mahdollistanut pystyasennon, siinä liikkumisen ja toimimisen. Eikä tarvinne kertoa, miten paljon pelkästään pystyasento on meidän elämäämme ja kehitykseemme vaikuttanut? Kerron silti: paljon.

Surullinen totuus kuitenkin on, että nykyään liikumme huomattavasti vähemmän kuin sukupolvet ennen meitä. Raskaat työt ovat vähentyneet, autolla ja julkisilla välineillä on helppo taittaa lyhyetkin matkat, työt tapahtuvat usein istuen ja vapaa-aikakin vietetään mielellään istuvassa tai makaavassa asennossa. On kiireistä, on hektistä ja tavoitettavissa on (muka) oltava koko ajan. Liikunnalle ei meinaa löytyä aikaa. Se on ihan ymmärrettävää.

Vai onko sittenkään?

Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan suomalaiset viettävät päivittäin jopa 7,5h erilaisten medioiden parissa. (Oletko miettinyt, kuinka paljon sinä itse?) Katsotaan telkkaria, näprätään puhelinta, selataan tablettia. Sohvaperunana on kieltämättä aika mukavaa köllötellä, Netflix pyörimään työpäivän jälkeen ja aivot narikkaan. Ei voi väittää, etteikö se olisi melko rentouttavaa touhua. Mutta todellisuudessa emme mieti hyvinvointiamme kovin pitkälle jäädessämme päivittäin sohvalle makoilemaan. Sillä voin kertoa, kehostamme siellä sohvalla köllöttely ei pidemmän päälle ole lainkaan niin mukavaa, kuin se meidän päästämme on. 


Toiset meistä ovat himoliikkujia, jotka viipottavat joka paikkaan lenkkitossut sauhuten. On juoksukerhoa, body pump kolme kertaa viikossa, kuntosaliharjoittelu... Talvella hiihto ja luistelu, kesällä rullaluistelu, golf ja viisi muuta lajia. Tällaisilla henkilöillä liikuntasuositusten määrät täyttyvät kolminkertaisesti ja haasteellisinta lienee lepopäivien pitäminen, ei liikkumaan lähteminen. Joillekin jo liikuntasuositusten vähimmäismäärän täyttäminen tuntuu kaukaiselta haaveelta. Mieli on jäänyt asteelle "pitäisi liikkua, mutkun..." Liikuntasuositukset, askelsuositukset ja aktiivisuussuositukset tuntuvat latistavilta. Ne ovat niin kaukana omasta arjesta, että olo tuntuu toivottomalta. Mitä hyötyä edes yrittää, kun ei täytä edes vähimmäisvaatimuksia?

Liikuntasuositukset ovat sinänsä mahtava juttu, sillä niiden perimmäinen tarkoitus on kannustaa kaikkia liikkumaan. Mutta, kuten edellä kirjoitin, joillekin jo vähimmäissuositusten täyttäminen voi tuntua suurelta urakalta ja utopistiselta haaveelta. 10 000 askelta voi tuntua aivan mahdottomalta matkalta, jos on tottunut käyskentelemään korkeintaan postilaatikolle. Siinä iskee helposti fiilis, että kai se on sama, jos se askelmäärä on vaikka 0, kun ei kerran suosituksiin pääse. Mutta ei se ole. Kaikesta liikunnasta on hyötyä, ihan vähäisimmästäkin aktiivisuudesta!

Liikunnan voi aloittaa kuka tahansa, milloin tahansa. On kuitenkin tärkeää, miten liikuntaan suhtautuu ja miten sen aloittaa. Ajatellaanpa asiaa näin. Tulet vastaanotolleni ja sinun selkäsi on kovin kipeä. En tee selällesi mitään, vaan annan kotiin ohjeen kyykätä pitäen kepistä kiinni. En kerro, miksi liikettä kannattaa tehdä tai mikä sen tarkoitus on. Teet harjoitetta kotona, mutta selkääsi sattuu edelleen ja liike on vaikea. Käsken sinua jatkamaan harjoittelua päivittäin, kertomatta edelleenkään, mihin liikkeessä pyritään. Kuinka motivoivaa ja mielekästä harjoitteiden noudattaminen sinusta silloin on? Sanoisin, että eipä kovin. Ei kukaan jaksa tehdä kauaa asioita, joista ei pidä. Siksi myös liikkeelle ja liikunnalle olisi hyvä löytää jokin isompi merkitys. Jokin, mikä tekee siitä itselle tärkeän asian. On meitä, jotka lähdemme liikkumaan siksi, että liikunta on meistä mukavaa ja olemme aina liikkuneet. Mutta se joku, joka ei ole liikkunut, eikä lähtökohtaisesti pidä liikunnasta tulevasta olosta, ei varmasti motivoidu pelkästä ”liikunnan tuomasta ilosta”. Silloin tulisikin miettiä, millaiset asiat motivoivat ja mikä on itselle syy liikkua?

Liikunta voi olla oman terveyden hoitamista, se voi olla rentoutumista. Se voi olla sosiaalinen tapahtuma, jos se tapahtuu ryhmässä. Tai se voi olla omaa laatuaikaa. Se voi olla uuden oppimista, se voi olla irti päästämistä. Se voi olla kilpailua tai ainoa asia, missä ei tarvitse kilpailla. Se voi olla hauskan pitämistä, se voi olla keino ajatella asioita. Se voi olla osa isompaa elämäntapamuutosta. 


Liikunnan aloittajan tarkistuslista:
- käy läpi omat arvot: mitä arvostat elämässä, miten arvomaailmasi toteutuu tällä hetkellä esim. terveyden osalta?
- mieti, mitä liikunnalla tavoittelet: hyvää olo, mielekästä tekemistä, sosiaalisia kontakteja, muutoksia ulkonäössä...
- pohdi, miten haluaisit liikkua: mikä olisi mieluisa laji, liikutko yksin vai yhdessä?
- lisää arkiaktiivisuutta
- lähde maltillisesti liikkeelle
- löydä mieluisat tavat liikkua ennen kuin lisäät liikuntamääriä
- lisää ensin kertoja, sitten kestoa ja sitten tehoja
- pidä päiväkirjaa: harjoituspäiväkirjan pitäjät sitoutuvat treeneihinsä paremmin
- nuku ja syö riittävästi

Ole realisti
- älä odota itseltäsi tai ensimmäisiltä liikuntakerroilta liikoja - älä pety, jos ensimmäisellä kerralla liikkuminen tuntuu raskaalta tai et heti osaa
- huomioi omat rajoitteesi, mutta älä anna niiden olla esteenä vaan keksi ratkaisu (esim: nivelrikko polvissa --> en voi juosta = voin vesijuosta)
- hyvä olo ei välttämättä tule heti ensimmäisellä kerralla
- ota vastuu: kukaan muu ei voi tehdä asioita puolestasi

Positiivisia ajatuksia:
- et ole ainoa liikuntaa aloittava tai liikuntaharrastustaan elvyttävä ihminen
- matkasi kohti huippukuntoa on alkanut
- kuntosi kohoaa koko ajan - kun vain pysyt liikkeellä
- liikunta on satsaus SINUUN ITSEESI
- liikunnan terveyshyödyt ovat kiistattomat
- voit saada elämääsi lisää sisältöä ja uusia ystäviä + oppia uusia taitoja

Liikkuminen on oikeasti ihanaa - sitten kun sen oivaltaa. Ei suotta kannata heittää lenkkaria kaivoon, jos ei heti täytä liikuntasuosituksia tai treenaa koskaan kuin huippu-urheilija. Aluksi liikunnan aloittaminen voi olla pieniä liikuntatekoja. Helposti toteutettavia arjen muutoksia ja hiljakseen lisättäviä liikuntakertoja. 1-2 kalenteriin merkittyä salia/jumppaa/lenkkiä. Arkiliikuntaa, istumatyön tauotusta 30min välein, 50 kyykkyä päivässä 10 kyykyn erissä, portaiden käyttö hissin sijaan, lenkki ystävän kanssa rupatellen, kaupassa käynti jalan. Sellaisia muutoksia, jotka tuovat liki huomaamatta liikunnan osaksi elämää. Kun liikunnan sinne ovelasti ujuttaa, ei siitä osaa enää luopua ja liikuntamäärät alkavat kasvaa huomaamatta ihan itsekseen. Mutta niin ei koskaan käy, jos et nyt aloita.

Ota siis ensimmäinen askel ja muista, että huonoin treeni on lopulta se, mikä jää tekemättä. Jokainen askel on askel terveellisempään elämään.
Liikuttavin terveisin,
Eveliina



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti